12/9/09

Fent història: els nous reptes d’Internet.

El passat dia 17 de maig es va celebrar el Dia Mundial d'Internet, efemèride impulsada per l'Associació d'Usuaris d'Internet, i que pretén donar a conèixer les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies per millorar el nivell de vida dels pobles i dels seus ciutadans.

Fa cent anys, quan el tren va arribar a la nostra ciutat molts ho varen veure com un signe de modernisme, i altres com una oportunitat per fer negoci. Però amb el pas del temps s’ha pogut constatar que l’arribada del tren ha suposat molt més que tot això i que ha canviat la configuració de la societat en general i de la nostra en particular. Quelcom semblant succeeix amb l’Internet; encara no som conscients de la seva importància en la historia.

Sembla que els ciutadans encara no tenim plena consciència del paper que les noves tecnologies juguen en la historia, ens manca la perspectiva suficient per veure que el món està canviant i que s'obren nous horitzons en la història de la humanitat i que nosaltres podem ser els protagonistes del canvi, decidint amb els nostres actes el nou rumb de la història.

El ràpid progrés de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) ofereix noves oportunitats per assolir nivells més elevats de desenvolupament en la nostra societat. La capacitat de les TIC per reduir molts obstacles tradicionals, especialment el temps i la distància, possibiliten, per primera vegada en la història, l'ús del potencial d'aquestes tecnologies en benefici de milions de persones a tot el món.

Algunes dels avantatges d'Internet són que permet l'accés a una informació lliure i plural, fora del control i monopoli que exerceixen les empreses de comunicació sobre altres mitjans d'expressió, d'altra banda Internet també permet l'abaratiment dels costos de la comunicació, la qual cosa permet estrènyer llaços dins de la societat, i facilita l'accés immediat a estudis i investigacions, que posen la cultura a l'abast de tothom. Això només per posar uns exemples, ja que les aplicacions d’Internet son inimaginables i poden superar totes les expectatives.

Però per desgràcia els avantatges de la revolució de la tecnologia de la informació estan en l'actualitat distribuïdes de manera desigual entre els països desenvolupats i els països en vies de desenvolupament, així com dins de la nostra societat. Encara són molts els que no tenen accés a Internet o be perquè no poden o be perquè no saben com fer-lo servir. Per això una de les funcions dels nostres dirigents ha de ser la de garantir que les oportunitats que ofereixen les TIC redundin en benefici de tots els ciutadans i ciutadanes. En l’actualitat, la lluita per la justícia i la igualtat passa per el lliure accés a la informació. En un futur immediat un analfabet no serà el que no sàpiga llegir o escriure sinó aquell que no tingui uns coneixements mínims d’informàtica o no tingui accés a Internet.

És per això que molts Ajuntaments estan promovent diferents iniciatives per facilitar l'accés a Internet i afavorir així la igualtat en la societat. Tallers de formació per a joves i adults, dotar d’ordinadors als centres cívics o fins i tot la creació de zones Wifi on la connexió és gratuïta i sense cables, són algunes d’aquestes iniciatives que no s’han de veure com un intent de maquillatge per semblar més moderns, ja que constitueixen veritables avenços cap al progrés real i efectiu dels ciutadans.

Josep Menchón

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...